Dżem z aronii,
jabłek i gruszek
1 kg aronii
½ kg jabłek
½ kg gruszek
1 kg cukru
1 szklanka wody
Aronię umyć i zalać 1 szklanką gorącej wody, następnie dodać cukier i gotować pod przykryciem!
Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Starte owoce dorzucić do ugotowanej na miękko aronii i całość zagotować. Mieszankę owocową odstawić do następnego dnia. Następnego dnia owoce gotować jeszcze 15-20 min. co jakiś czas mieszając, po 20 min. odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodać 1i1/2 saszetki żelfixu i dokładnie wymieszać. Jeszcze raz wszystko zagotować i gorącym dżemem napełniać słoiczki. Przed zamknięciem słoiczka możemy dodać parę kropel śliwowicy lub spirytusu, to zabezpieczy dodatkowo nasze przetwory przed popsuciem, jeżeli jednak słoiczki będą czyste, brzegi dokładnie otarte, a całość zamknięta zaraz po nałożeniu gorącego dżemu proceder ten nie będzie konieczny. Żadna dodatkowa pasteryzacja nie jest potrzebna. Przepis cytowany stąd.
½ kg jabłek
½ kg gruszek
1 kg cukru
1 szklanka wody
Aronię umyć i zalać 1 szklanką gorącej wody, następnie dodać cukier i gotować pod przykryciem!
Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Starte owoce dorzucić do ugotowanej na miękko aronii i całość zagotować. Mieszankę owocową odstawić do następnego dnia. Następnego dnia owoce gotować jeszcze 15-20 min. co jakiś czas mieszając, po 20 min. odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodać 1i1/2 saszetki żelfixu i dokładnie wymieszać. Jeszcze raz wszystko zagotować i gorącym dżemem napełniać słoiczki. Przed zamknięciem słoiczka możemy dodać parę kropel śliwowicy lub spirytusu, to zabezpieczy dodatkowo nasze przetwory przed popsuciem, jeżeli jednak słoiczki będą czyste, brzegi dokładnie otarte, a całość zamknięta zaraz po nałożeniu gorącego dżemu proceder ten nie będzie konieczny. Żadna dodatkowa pasteryzacja nie jest potrzebna. Przepis cytowany stąd.
Konfitura z aronią
i gruszkami
Składniki:
- 1 kg dojrzałych gruszek
- 30 dag owoców aronii
- 1 opakowanie żelfixu 3:1
- 35 dag cukru
- 30 dag owoców aronii
- 1 opakowanie żelfixu 3:1
- 35 dag cukru
Przygotowanie:
Gruszki obrać, pokroić na kawałki. Z aronii usunąć
szypułki. Owoce wymieszać z żelfixem, zagotować, mieszając. Dodać cukier,
zagotować, ciągle mieszając 5-7 min. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych
słoików. Słoiki zamknąć i postawić do góry dnem.
Dżem z aronii i
jabłek
Składniki:
- 1 kg aronii
- 1 kg aronii
- 1/2 kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
- 50 dag cukru
- 50 dag cukru
- kawałek cynamonu
- kilka goździków
Przygotowanie:
Aronie należy umyć i osuszyć. Owoce aronii zmiażdżyć i
przełożyć do garnka, a następnie dodać cukier i goździki. Gotować na małym
ogniu mieszając. Gdy syrop się zagotuje dodać do niego pozostałe owoce aronii i
ponownie zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia na kilka minut. Umyte
i obrane jabłka należy pokroić na nieduże kawałki, a następnie włożyć do
rondelka (innego od ten, w którym są aronie), dodać łyżkę wody i cynamon.
Całość dusić na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców. Ponownie
zagotować aronie i gdy masa nabierze szklistości dodać do niej uduszone jabłka.
Całość dusić przez chwilę mieszając. Gorący dżem z aronii przełożyć do
wyparzonych słoików, które należy szybko zamknąć.
Obydwa przepisy stąd.
Dżem z aronii
|
|
|
1 kg owoców
75 dag cukru
Połowę owoców zmiażdżyć w garnku, dodać cukier,
zagotować na małym ogniu, zdjąć szumowiny. Do wrzącego syropu wsypać
pozostałe owoce i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na kilka minut.
Gotować nadal powoli, od czasu do czasu wstrząsać rondlem i na minutę
zdejmować go z ognia. Gdy owoce staną się szkliste, dżem jest gotowy.
Nakładać gorący do wyparzonych słoików i od razu zamykać. Jeśli chcemy używać
dżemu jako dodatku do dań mięsnych, ilość cukru należy zmniejszyć do 50 dag.
|
Przepis stąd.
Sok z aronii i
liści
1kg.aronii,70 sztuk liści wiśni lub malin,3 litry wody
gotować 20 min.,następnie przecedzić do soku dodać 3 kg. cukru,kwasek
cytrynowy(mały -cały) i gotujemy jeszcze przez około 30 min.Gorący nalewamy do
butelek lub słoików i szczelnie zamknąć.
Przepis stąd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz