środa, 25 września 2013

Tegoroczne przetwory - aronia

Zdrowa i przez swój smak niedoceniana, a niesłusznie, bo dobry przepis potrafi wydobyć z jej owoców prawdziwy i cudowny smak.




Dżem z aronii, jabłek i gruszek
 1 kg aronii
½ kg jabłek
½ kg gruszek
1 kg cukru
1 szklanka wody
Aronię umyć i zalać 1 szklanką gorącej wody, następnie dodać cukier i gotować pod przykryciem!
Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Starte owoce dorzucić do ugotowanej na miękko aronii i całość zagotować. Mieszankę owocową odstawić do następnego dnia. Następnego dnia owoce gotować jeszcze 15-20 min. co jakiś czas mieszając, po 20 min. odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodać 1i1/2 saszetki żelfixu i dokładnie wymieszać. Jeszcze raz wszystko zagotować i gorącym dżemem napełniać słoiczki. Przed zamknięciem słoiczka możemy dodać parę kropel śliwowicy lub spirytusu, to zabezpieczy dodatkowo nasze przetwory przed popsuciem, jeżeli jednak słoiczki będą czyste, brzegi dokładnie otarte, a całość zamknięta zaraz po nałożeniu gorącego dżemu proceder ten nie będzie konieczny. Żadna dodatkowa pasteryzacja nie jest potrzebna. Przepis cytowany stąd.
 

Konfitura z aronią i gruszkami
Składniki:
- 1 kg dojrzałych gruszek
- 30 dag owoców aronii
- 1 opakowanie żelfixu 3:1
- 35 dag cukru
Przygotowanie:
Gruszki obrać, pokroić na kawałki. Z aronii usunąć szypułki. Owoce wymieszać z żelfixem, zagotować, mieszając. Dodać cukier, zagotować, ciągle mieszając 5-7 min. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąć i postawić do góry dnem.

Dżem z aronii i jabłek
Składniki:
- 1 kg aronii
- 1/2 kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
- 50 dag cukru
- kawałek cynamonu
- kilka goździków
Przygotowanie:
Aronie należy umyć i osuszyć. Owoce aronii zmiażdżyć i przełożyć do garnka, a następnie dodać cukier i goździki. Gotować na małym ogniu mieszając. Gdy syrop się zagotuje dodać do niego pozostałe owoce aronii i ponownie zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia na kilka minut. Umyte i obrane jabłka należy pokroić na nieduże kawałki, a następnie włożyć do rondelka (innego od ten, w którym są aronie), dodać łyżkę wody i cynamon. Całość dusić na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców. Ponownie zagotować aronie i gdy masa nabierze szklistości dodać do niej uduszone jabłka. Całość dusić przez chwilę mieszając. Gorący dżem z aronii przełożyć do wyparzonych słoików, które należy szybko zamknąć.
Obydwa przepisy stąd.

Dżem z aronii

1 kg owoców
75 dag cukru
Połowę owoców zmiażdżyć w garnku, dodać cukier, zagotować na małym ogniu, zdjąć szumowiny. Do wrzącego syropu wsypać pozostałe owoce i ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić na kilka minut. Gotować nadal powoli, od czasu do czasu wstrząsać rondlem i na minutę zdejmować go z ognia. Gdy owoce staną się szkliste, dżem jest gotowy. Nakładać gorący do wyparzonych słoików i od razu zamykać. Jeśli chcemy używać dżemu jako dodatku do dań mięsnych, ilość cukru należy zmniejszyć do 50 dag.
Przepis stąd.
 

Sok z aronii i liści
1kg.aronii,70 sztuk liści wiśni lub malin,3 litry wody gotować 20 min.,następnie przecedzić do soku dodać 3 kg. cukru,kwasek cytrynowy(mały -cały) i gotujemy jeszcze przez około 30 min.Gorący nalewamy do butelek lub słoików i szczelnie zamknąć.
Przepis stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz