poniedziałek, 24 czerwca 2013

Ciasteczka kajmakowe

Kiedy je tylko zobaczyłam, wiedziałam, że muszę je zrobić, bo uwielbiam kajmak. Przepis cytuję za blogiem www.mojewypieki.com.



Składniki:
100 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g dulce de leche (masy kajmakowej z puszki zwanej również 'krówkową')
4 łyżki drobnego cukru do wypieków
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g gorzkich czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady

W misie miksera umieścić masło, dulce de leche, cukier i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Na koniec dodać drobinki czekoladowe, wymieszać. Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odstępach od siebie. Spłaszczyć dłonią. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjąć, przez chwilę pozostawić na blaszce, następnie przenieść na kratkę do wystudzenia.

Są przepyszne, smakowały wszystkim i zniknęły w ekspresowym tempie ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz