niedziela, 4 listopada 2012

Proste ciasto i kolejne wariacje mięsno-żurawinowe :)

 Moje weekendowe kulinarne osiągnięcia są takie jak na zdjęciach poniżej, choć osiągnięcia to pewnie zbyt dużo powiedziane w odniesieniu do tych dwu prostych przepisów  :)

Ciasto kruche z jabłkami  i budyniem, przepis tutaj.


A to mój własny wymysł - nawet nie wiem jak to nazwać- potrawka, gulasz? 
Składniki: mięso z piersi kurczaka, cebula, czosnek, marchew, żurawina, odrobina oliwy z oliwek, zioła prowansalskie, sól. Nie piszę ilości, bo ja wszystkiego daję "na oko" i dzięki temu często uzyskuję niepowtarzalny smak. Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażam do zeszklenia, potem wrzucam mięso, podsmażam chwilę, dodaję marchew startą na tarce i żurawinę suszoną, zioła prowansalskie, sól, podlewam bulionem i duszę przez chwilę. Jest pyszne do ziemniaków, do ryżu przypuszczam też, choć nie próbowałam jeszcze.


2 komentarze: