poniedziałek, 10 czerwca 2013

Kostka alpejska trochę inaczej

Ciasto jest proste, szybkie i smakowite. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Ja trochę zrobiłam po swojemu, bo uważam, że jeżeli coś nam dobrze wychodzi, to nie ma co kombinować, skoro efekt jest porównywalny ;)


Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2  łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Krem kajmakowo- waflowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
wafelek Góralki nugatowy

 Masa śmietanowa:
500 ml kremówki 30%
2 śmietan - fixy
½ tabliczki mlecznej czekolady

Ciasto biszkoptowe: jajka z cukrem ubić na pulchną masę mikserem, suche składniki przesiać i dodawać małymi porcjami mieszając delikatnie łyżką, wylać do blachy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, piec w 180˚C do suchego patyczka.
Krem kajmakowo-bezowy: miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować,na koniec dodać pokruszony wafelek i  wymieszać.
Masa śmietanowa: dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubijać krótko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno
 Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę, wierzch posypać startą gorzką czekoladą. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz