wtorek, 26 lutego 2013

Ciasto czekoladowe jogurtowe z dżemem

Już dawno chciałam zrobić tego typu ciasto, ale przyznam, że trochę się obawiałam, bo kiedyś przeczytałam, że to wypiek kapryśny i lubi wychodzić z zakalcem. Mnie na szczęście się upiekł w całości i zniknął szybko :)
Inspiracje znalazłam tutaj, zmodyfikowałam w sposób zamierzony i przypadkowy i powstało to:



Składniki:


1 i 2/3 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3/4 szklanki cukru
3 kopiate łyżki kakao

3 jajka

1/2 szklanki oleju roślinnego

1 szklanka jogurtu naturalnego

kilka sporych łyżek dżemu dowolnego smaku



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni Celsjusza, formę o wymiarach około 28x40 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą, w jednej misce wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek, kakao, sól i cukier,w drugiej zaś połączyłam rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny, dodałam suche składniki do mokrych i wymieszałam tylko do połączenia się składników, przełożyłam ciasto do przygotowanej wcześniej formy, za pomocą łyżki nakładałam na powierzchnię ciasta dżem, a następnie widelcem usiłowałam go "porozkładać" po powierzchni zanurzając koniec rączki widelca w cieście, piekłam około 35-40 minut. 



2 komentarze:

  1. Yum yum, wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam, że będzie długo zalegać, a tu poniedziałku nie doczekało ;) Dobre było :)

      Usuń