Inspiracje znalazłam tutaj, zmodyfikowałam w sposób zamierzony i przypadkowy i powstało to:
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3 kopiate łyżki kakao
3 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka jogurtu naturalnego
kilka sporych łyżek dżemu dowolnego smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzałam do temperatury
180 stopni Celsjusza, formę o wymiarach około 28x40 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą, w jednej misce wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek,
kakao, sól i cukier,w drugiej zaś połączyłam rozmącone jajka, olej i jogurt naturalny, dodałam suche składniki do mokrych i wymieszałam tylko do
połączenia się składników, przełożyłam ciasto do przygotowanej
wcześniej formy, za pomocą łyżki nakładałam na powierzchnię ciasta dżem, a następnie widelcem usiłowałam go "porozkładać" po powierzchni zanurzając koniec rączki
widelca w cieście, piekłam
około 35-40 minut.
Yum yum, wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że będzie długo zalegać, a tu poniedziałku nie doczekało ;) Dobre było :)
Usuń