Składniki na ciasto
kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
250 g
masła/margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto
podzielić na 2 części.
Masa sezamowa:
1 szklanka sezamu (z czubem)
1/4 szklanki cukru
40 g
masła/margaryny
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki przesmażyć.
Masa kokosowa:
2/3 szklanki cukru
200 g
wiórków kokosowych
5 białek
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier,
ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.
Masa z chałwy:
1/2 szklanki cukru
150 g
chałwy (bez bakalii), pokruszonej
125 g
miękkiego masła/margaryny
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania
gładkiej masy.
Ponadto:
1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej
porzeczki, powidła śliwkowe
Wykonanie:
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej
blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec
15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą
chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Gotowe :). Najlepsze na
drugi dzień.
Ja zamiast masy chałwowej, dałam kajmak z puszki, a zamiast wiórków kokosowych płatki migdałowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz