Co mogliśmy robić w Tłusty Czwartek ? Tłuste słodkości oczywiście - Dzieci dzielnie asystowały :)))
Przepis na oponki stąd.
Chrust robiłam wg przepisu z dwutygodnika FLESZ.
Składniki:
300g mąki
3 żółtka
łyżeczka octu jabłkowego
100g kwaśnej śmietany (ja dałam odrobinę więcej)
tłuszcz do smażenia (w przepisie jest smalec 3 kostki, ja robiłam na oleju)
Ciasto zagnieść i odstawić na 30 min, żeby odpoczęło, a potem wałkować, wycinać prostokąty, nacinać, przewlekać jeden z boków przez środek, smażyć na smalcu lub oleju, odsączyć na papierowym ręczniku , posypać cukrem pudrem i jeść :)))
Chrust to mój smak dzieciństwa, tego, w wykonaniu ukochanej Prababci, nie zapomnę nigdy :)))))
u nas na chrust mówi się faworki:))))
OdpowiedzUsuńU nas funkcjonują obie :)
OdpowiedzUsuń