Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 średnie cebule
1/2 dużego ząbka czosnku
1 pomarańcza
1 cytryna
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
vegeta
kurkuma
imbir
1 szklanka bulionu -u mnie był to wywar mięsny
Przygotowanie:
Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem aż do zeszklenia, następnie wrzuciłam pokrojoną w kostkę i opruszoną imbirem pierś z kurczaka, zostawiłam do podsmażenia, w tym czasie umyłam i sparzyłam pomarańczę i cytrynę, otarłam skórkę z połowy pomarańczy i ćwierci cytryny, wycisnęłam sok z owoców, przy czym z połowy pomarańczy dodałam również miąższ, wszystko, co uzyskałam z owoców, wlałam do smażącego się mięsa, przykryłam i pozwoliłam sie chwilę dusić, po 10 min. dodałam vegetę, kurkumę i podlałam bulionem, pod koniec duszenia dodałam miód, poddusiłam jeszcze 5 min. i gotowe.
Wyszło dość kwaskowate i myślę, że jeszcze poeksperymentuję, ale wczorajszy sosik uważam za udany :)
Tu w towarzystwie kapusty pekińskiej z sosem vinegret i ziemniaczanego puree z dodatkiem kurkumy i jogurtu naturalnego |
A tu jeszcze na patelni :) |
mniam aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń:))))
Usuń